Parfemi na tocenje

Blog

Nicole
Chanel No 5 EDP

EDP, EDT i EDC – u čemu je razlika?

EDP, EDT i EDC – značenje oznaka

Pri naručivanju ili kupovini parfema, sigurno ste se mnogo puta susretali sa terminima i skraćenicama poput EDP, EDT, i EDC, ne znajući tačno šta oni znače. U svetu mirisa, ove oznake imaju ključnu ulogu u pružanju informacija o koncentraciji mirisnih sastojaka. Razumevanje njihovih razlika pomaže vam da pronađete savršen miris prilagođen vašim željama i potrebama.

U ovom članku, objasnićemo osnovne razlike između termina Eau de Parfum (EDP), Eau de Toilette (EDT) i Eau de Cologne (EDC), kako bismo vam pomogli da donesete ispravnu odluku za pravilan odabir mirisa koji će vam savršeno pristajati i odgovoriti vašim potrebama.

Eau de Parfum (EDP)

EDP je pravi izbor za one koji traže dugotrajan miris sa intenzivnim notama. Naime, ova vrsta parfema sadrži visoki procenat mirisnih ulja, obično između 15% i 20%, što znači da će miris biti postojan na koži tokom celog dana. EDP se često smatra luksuznijim i dugotrajnijim od drugih vrsta parfema, što ga čini idealnim za posebne prilike ili večernje izlaske. Osim postojanosti, EDP se često odlikuje kompleksnim notama koje evoluiraju na koži tokom vremena. Imajući u vidu sve navedeno, jasno je zašto je EDP obično i najskuplja varijanta parfema.

Eau de Toilette (EDT)

Ako ste pak ljubitelj svežih i laganih mirisa, Eau de Toilette može biti idealan izbor. EDT ima manji procenat mirisnih ulja u odnosu na EDP, obično između 5% i 15%. Ova vrsta parfema nudi svežinu i lagani miris koji obično traje po nekoliko sati. EDT je odličan izbor za svakodnevno korišćenje, posebno tokom toplijih meseci kada želite osvežavajući miris bez prevelike postojanosti i preterane dominacije u prostoru. Takođe, EDT često nudi širi raspon mirisnih opcija, koji ga čine ga pristupačnijim izborom za svakodnevnu upotrebu od EDP.

Eau de Cologne (EDC)

Najlakša i možda najviše osvežavajuća od svih mirisnih varijanti je Eau de Cologne. EDC ima najniži procenat mirisnih ulja, obično oko 2% do 4%. Ova vrsta parfema je poznata po svojoj laganoj osvežavajućoj formuli, što je čini idealnom za brzo osveženje. EDC se često koristi kao parfemska voda nakon tuširanja ili kao mirisna opcija za toplije dane. Iako traje kraće u poređenju s EDP ili EDT, Eau de Cologne je izuzetno popularan zbog svoje neopterećujuće svežine. Osim toga i njegova cena je pristupačnija od gorepomenutih alternativa.

Koje još oznake na bočici treba razumeti?

Kada birate parfem, oznake poput EDP, EDT i EDC nisu jedine važne. Takođe je korisno obratiti pažnju na pojmove poput „parfemska voda“ i „parfemska baza“. Parfemska voda je opšti izraz koji obuhvata sve tri vrste parfema, dok parfemska baza označava osnovne sastojke koji daju mirisu karakterističan pečat.

Razumevanje razlika između EDP, EDT i EDC pomaže vam da prilagodite izbor parfema svojim ličnim preferencijama i potrebama. Bez obzira da li birate luksuz i postojanost, svežinu za svakodnevnu upotrebu ili osveženje za tople dane, svaki od ovih tipova parfema nosi svoju priču. Neka vaš izbor parfema odražava vašu jedinstvenu ličnost i bude savršen dodatak vašem stilu.

Izvor: Pexels

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod:
Vaša kopra0
Nema parfema u tvojoj korpi
Kupi još parfema
0