Parfemi na tocenje

Blog

Nicole
Muški i ženski parfemi

Muški i ženski parfemi – gde je granica i da li (uopšte) postoji?

Poznato je da je miris jedan od najmoćnijih čulnih doživljaja. On ima sposobnost da nas asocira ili emotivno poveže sa određenim trenucima, osobama ili okruženjem. U svetu parfema definisane su različite kategorije i podele među mirisima, a jedna od osnovnih je podela na muške i ženske parfeme.

Ali šta tačno određuje granicu između njih? Da li zaista postoje muški i ženski mirisi ili je u pitanju mit? U ovom članku istražićemo tradicionalne i savremene faktore koji oblikuju zvanično muške i ženske mirisne kompozicije, kao i sve veću popularnost unisex parfema.

FOTO: Unsplash

Razlike između muških i ženskih parfema

Posmatrajući sastav parfema, muški i ženski mirisi oduvek su se jasno razlikovali u sastojcima i mirisnim notama i tu nema nikakve dileme. Iako nigde “ne piše“ koji su to muški sastojci parfema, a koji ženski, ovi prvi su uglavnom određeni drvenastim ili začinskim notama poput sandalovine, pačulija ili citrusa. S druge strane, ženski parfemi su najčešće cvetni, voćni ili slatki, sa notama poput jasmina, ruže ili vanile.

Ovo je zato što u percepciji muških i ženskih parfema društvene norme i stereotipi igraju ključnu ulogu. Dok se muški parfemi često predstavljaju kao snažni, dominantni i ozbiljni, ženski parfemi se obično povezuju sa ženstvenošću, elegancijom i senzualnošću. U novije vreme i marketinške strategije dodatno pojačavaju ove stereotipe i povlače jasnu crtu između muških i ženskih parfema. Tako su, na primer, bočice muških parfema često dizajnirane u tamnijim, muževnijim tonovima, dok su pakovanja ženskih parfema raskošna, elegantna i ženstvena.

Međutim, najnoviji trendovi u svetu parfimerije jasno pokazuju da subjektivni doživljaj mirisa počinje da prevazilazi tradicionalne podele. Lični afiniteti i životni stil igraju ključnu ulogu u tome koji će parfemi privući određenu osobu, bez obzira na pol. Stoga i sve veća popularnost univerzalnih parfema.

Unisex parfemi – rastući trend u svetu parfema

Unisex parfemi su kreirani i dizajnirani tako da budu nosivi i od strane muškaraca i od strane žena. Ovi parfemi sadrže kombinaciju mirisnih nota koje mogu biti privlačne pripadnicima oba pola. Osim toga, upakovani su na način koji je neutralan u pogledu pola, što ih i vizuelno čini pristupačnim svima. Ovaj “kompromis“ omogućava nosiocima da izraze svoju individualnost i da biraju parfeme koji odgovaraju ličnim preferencijama, bez obzira na pol.

FOTO: Pexels

Primeri mirisa koji “prkose“ podeli na muške i ženske

Neke žene vole mirise koji su tradicionalno smatrani muževnim jer ih doživljavaju kao izazovne, moćne ili jednostavno privlačne. S druge strane, muškarci mogu voleti mirise koji su tradicionalno povezani sa ženstvenošću zbog njihove senzualnosti, topline ili jednostavno zbog promene od uobičajenih muških nota.

Neki od poznatih muških parfema koji su popularni kod žena uključuju:

  • Dior Sauvage – Ovaj parfem je postao omiljen kod mnogih žena zbog svoje svežine i profinjenosti. Muškarci ga vole zbog jakih drvenastih nota, dok ga žene vole zbog osvežavajućih citrusnih nota koje daju senzualnost i privlačnost.
  • Tom Ford Tobacco Vanille – Ovaj miris kombinuje slatke note vanile sa dubokim notama duvana, stvarajući bogat i senzualan miris. Iako je prvobitno kreiran kao muški parfem, mnoge žene ga vole zbog njegove toplote i složenosti.
  • Creed Aventus – Ovaj parfem je postao ikona među mirisima i popularan je kod muškaraca i žena zbog svoje univerzalne privlačnosti. Sa voćnim i drvenastim notama, Aventus odiše elegancijom i sofisticiranošću, što ga čini privlačnim za oba pola.

Sa druge strane, među ženskim parfemima neki od onih koji najčešćeprijaju i muškarcima su:

  • Chanel Coco Mademoiselle – Ovaj parfem odiše sofisticiranošću i senzualnošću sa svojim cvetnim i orijentalnim notama. Muškarci ga često vole zbog njegove privlačnosti i dubine, što ga čini izuzetno popularnim kao miris za romantične prilike.
  • Yves Saint Laurent Black Opium – Ovaj miris kombinuje slatke note kafe i vanile sa cvetnim notama jasmina, stvarajući miris koji je misteriozan i privlačan. Muškarci ga često vole zbog njegove topline i senzualnosti, što ga čini atraktivnim za noćne izlaske i intimne susrete.
  • Dolce & Gabbana Light Blue – Ovaj osvežavajući miris sa voćnim notama limuna i zelene jabuke često privlači muškarce zbog svoje lagane i prijatne arome. Oni ga percipiraju kao osvežavajući i energičan miris koji je idealan za svakodnevno nošenje.
FOTO: Pexels

Zaključak

Važno je napomenuti da je doživljaj mirisa zapravo u potpunosti subjektivan. Podela parfema na muške i ženske uglavnom je pitanje prodajne organizacije. Ono što jedna osoba smatra muškim parfemom, druga osoba može smatrati unisex ili čak ženskim parfemom.

U širokoj ponudi Nicole parfema tradicionalne norme više ne moraju biti smernice za odabir parfema, ali vas mogu usmeriti. Na kraju krajeva, najvažnije je da se osećamo samouvereno i prijatno u koži koju nosimo, bez obzira na to koji miris na nju nanosimo.

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod:
Vaša kopra0
Nema parfema u tvojoj korpi
Kupi još parfema
0