Parfemi na tocenje

Blog

Nicole
Parfemi koji odbijaju komarce

Najlepše mirisne note i parfemi koji odbijaju komarce

Ove godine zime gotovo da nije ni bilo, a već u martu mesecu svedoci smo pravih letnjih temperatura. Lepo vreme donosi i lepo raspoloženje, osećaj sreće i potrebu za zbacivanjem viška garderobe, te želju za boravkom napolju ili u prirodi.

Ipak, toplim danima ne radujemo se samo mi. Možda i više od nas raduju im se komarci. Iritantni i uporni, ovi insekti imaju sposobnost da nam pokvare najlepše trenutke boravka na otvorenom. Štiteći se od ovih dosadnjakovića, na telo često nanosimo različita sredstva, sprejeve i losione. U struju uključujemo tablete, postavljamo zvučne zamke ili palimo spirale koje dime oko naših glava. I dok je nekada sirće bilo jedini spas, većina današnjih sredstava protiv komaraca ipak ima prijatan ili bar podnošljiv miris.

Ali, šta biste rekli kada bi saznali da sredstvo protiv komaraca može biti i vaš parfem? Istina, ne svaki, već onaj koji u sebi sadrži određene mirisne note. Ukoliko ste zainteresovani da saznate koji su to parfemi koji odbijaju komarce, a ujedno čine i da zanosno mirišete, u nastavku otkrivamo ove specijalne sastojke i neke od parfema u kojima su dominantni.

FOTO: Pixabay

Citrusi

Citrusni mirisi, poput limuna, limete, narandže i grejpfruta, imaju sposobnost da odbiju komarce. Ovi mirisi sadrže prirodne hemikalije poput limonena i citronela koje komarci ne podnose. Kada se ovi mirisi šire u vazduhu, komarci ih percipiraju kao neprijatne i uglavnom izbegavaju područja koja mirišu na citruse. Takođe, citrusni mirisi mogu da zamaskiraju mirise koje komarci privlače, poput mirisa znoja ili ugljen-dioksida koji ljudi izdišu, smanjujući tako šanse da budete meta ovih dosadnih insekata. Stoga, korišćenje citrusnih mirisa ili proizvoda sa citrusnim ekstraktima može biti efikasan način da se zaštitite od ujeda komaraca tokom letnjih aktivnosti na otvorenom.

U svetu parfema, citrusna grupa je zastupljena sa velikim brojem predstavnika, ali neki od najpopularnijih su na primer Acqua di Gio by Giorgio Armani ili Light Blue by Dolce & Gabbana.

Ruzmarin

Ruzmarin je biljka poznata po svom jakom, drvenastom mirisu i svojim prirodnim insekticidnim svojstvima. Miris ruzmarina ima tendenciju da odbija komarce zbog svoje aromatičnosti koja im smeta. Osim što ih odbija, neki istraživači sugerišu da ulje ruzmarina može čak i da ubije komarce. Stoga se miris ruzmarina često koristi kao prirodno sredstvo za odbijanje komaraca i drugih insekata. Generalno, može se koristiti u obliku esencijalnog ulja, spreja za telo ili čak u visećim vrećicama u dvorištu ili na terasi kako bi se održali komarci na odstojanju.

Što se parfema tiče, često ćete naći ovu mirisnu notu u unisex ili muškim mirisima, razume se, u kombinaciji sa drugim aromatičnim sastojcima. Neki od parfema u kojima je ruzmarin glavni sastojak je na primer Tom Ford Neroli Portofino.

FOTO: Pixabay

Žalfija

Miris žalfije ima reputaciju da odbija komarce zbog svog jakog, pikantnog i biljnog mirisa. Ova biljka, poznata po svojim lekovitim svojstvima, ima prirodnu moć da odbija insekte, uključujući i komarce. Miris žalfije deluje kao prirodni repelent za insekte, jer ih odbija svojim intenzivnim i neprijatnim aromatičnim svojstvima. Kada se koristi u obliku esencijalnog ulja ili kao mirisna nota u parfemima, žalfija može pomoći u odbijanju komaraca podalje, što je korisno naročito u letnjim mesecima kada su komarci najaktivniji.

Parfemi koji koriste žalfiju kao jednu od svojih ključnih mirisnih nota su na primer Creed Aventus for Her ili Aqua Allegoria Herba Fresca by Guerlain.

Lavanda

I miris lavande ima prirodno svojstvo koje odbija komarce. Lavanda sadrži određene hemikalije, poput linalola, koje imaju odbijajući efekat na insekte sprečavajući ih da se približe koži i izbegavajući njihove ugrize. Osim toga, lavanda može biti prisutna i u drugim oblicima kao što su ulja, sprejevi ili sveće, što takođe može pomoći u odbijanju komaraca i stvaranju mirnog okruženja.

Neki od najpopularnijih parfema na bazi lavande su Le Male Elixir by Jean Paul Gaultier i Levander Palm by Tom Ford.

FOTO: Unsplash

Nana i eukaliptus

Mirisi nane (mente) i eukaliptusa poznati su po svojoj sposobnosti da deluju kao prirodna odbrana od komaraca. Mentol, glavni sastojak u listovima mente, oslobađa jak i osvežavajući miris koji obično odbija komarce. Osim toga, miris mente može maskirati druge mirise koji privlače komarce, poput mirisa znoja, smanjujući time rizik od ujeda. Komarci se generalno ne privlače jakim, oštrom mirisima, a mentol koji se nalazi u listovima nane i eukaliptusa je upravo takav.

Verovatno najpoznatiji parfem na bazi nane ili mente je Cool Water by Davidoff.

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod:
Vaša kopra0
Nema parfema u tvojoj korpi
Kupi još parfema
0