Parfemi na tocenje

Blog

Nicole
Zanimljivosti o parfemima

10 zanimljivih činjenica o parfemima koje niste znali

Nepoznate zanimljivosti o parfemima

Dok strastveni ljubitelji parfema obično znaju sve o svom omiljenom mirisu, većina nas se zadovoljava jednostavnim osećajem da mirišemo lepo u konkretnoj prilici. Ipak, svet parfema krije mnoštvo tajni. Počev od ekskluzivnih sastojaka od kojih nastaju omiljeni mirisi, preko načina njihovog nanošenja, do preporuka za čuvanje parfema kako bi njihov izvorni miris ostao nepromenjen tokom vremena.

O većini ovih stvari pisali u ranijim blogovima. U ovom tekstu produbljujemo znanje navođenjem nekih zanimljivosti o parfemima koje mogu biti od značaja pri korišćenju ili izboru parfema.

Parfemi zapravo ne poznaju polove

Miris je sam po sebi subjektivan doživljaj zbog čega ne postoji jasan kriterijum za podelu na muške i ženske mirise. Štaviše, smatra se da čak trećinu prodatih muških parfema koriste žene. Oštra podela na muške i ženske parfeme je, pre svega, pitanje marketinga i sada već tradicije koju su neki brendovi tokom decenija izgradili, a koju su potrošači prihvatili.

Kosa ne voli parfem

Žene ponekad imaju običaj da nanošenjem parfema zahvate i svoju kosu. Iako će njen miris nesumnjivo biti lep i prijatan, treba imati u vidu da većina parfema sadrži alkohol koji isušuje dlaku.

Parfem ne treba utrljavati

Jedna od takođe ustaljenih navika je da se, nakon prskanja, parfem utrljava u kožu, pogotovo kada se nanese na zglobove ruku. Ovakva praksa, međutim, preti da izobliči originalni miris jer tom prilikom dolazi do neprirodno intenzivnog mešanja eteričnih ulja sa hemijom kože. Svaki parfem ima svoju projekciju i treba ga pustiti da se prirodno poveže sa nama.

Parfem se nanosi na tek nekoliko tačaka

Svi smo verovatno nekad bili u prilici da u šali konstatujemo kako se, usled prenaglašenog mirisa, određena osoba ‚kupa‘ u parfemu. Da bi parfem bio postojan na nama, međutim, nije neophodno nanositi ga svaki čas. Dovoljno je zapravo naneti ga na pulsirajuće tačke na telu odakle se on ravnomerno emituje prirodnim putem, u ritmu otkucaja srca. Takva mesta su, na primer, unutrašnjost ručnih zglobova, unutrašnjost lakta, deo vrata iza uha i slično.

FOTO: Pexels

Nos može da se ‚umori‘ od previše parfema

Malo je poznato da se ljudski nos može ‚umoriti‘ od suviše mirisnih nadražaja, ma koliko oni bili prijatni. Naime, usled prekomerne izloženosti jakim mirisima, mirisni receptori u nekom trenutku gube sposobnost da prepoznaju nijanse. Imajte to u vidu kada testirate parfeme, jer već posle trećeg ili četvrtog testera, pitanje je šta zapravo nos detektuje. Interesantan način da svoj nos ‚vratite na fabrička podešavanja‘ je da duboko udahnete miris kafe.

Sastojci današnjih parfema su veštački

Iako ogromna većina mirisa u svom sastavu originalno ima prirodne sastojke biljnog porekla, masovna proizvodnja parfema uslovila je da ovi budu zamenjeni veštačkim ekvivalentima. Razlog je praktičan – korišćenje prirodnih sastojaka u parfimeriji je daleko komplikovanije, dugotrajnije i samim tim skuplje.

Isti miris može različito mirisati

Reakcija kože na parfem je različita kod svake osobe, što znači da se neki miris može bitno razlikovati na vama i na nekom drugom. Poznavanjem hemije svog tela možete pronaći parfem koji je savršeno komplementaran s vašom kožom i daje ‚najbolje rezultate‘ kada ste vi lično u pitanju.

Neki parfemi sadrže životinjsku materiju

Jedna od najvećih zanimljivosti o parfemima tiče se njihovog sastava. Ako bi znali da neki od najpopularnijih parfemskih sastojaka potiču iz sperme kita (ambergis) ili analnih žlezda divlje mačke cibetke (civet), verovatno nikom ne bi ni na pamet palo da takvu supstancu nanosi na sebe, bez obzira na lepotu mirisa. Srećom, hemijska i parfemska industrija našle su adekvatnu zamenu pa se i u ovom slučaju već odavno koriste veštački ekvivalenti.

Parfem može uticati na raspoloženje

Istraživanja su pokazala da parfem može da promeni vaše raspoloženje u zavisnosti od sastojaka koji sadrži. Na primer, miris koji sadrži lavandu pomoći će vam da se opustite, dok će miris ispunjen citrusima probuditi vaša čula. Tu je i svima poznat osećaj kada nam određeni miris probudi nostalgiju ili sećanje na neki događaj iz prošlosti. Ovaj psihološki efekat je možda i jedna od najvećih zanimljivosti o parfemima generalno.

Parfem nema rok trajanja

Parfemi nemaju rok trajanja u klasičnom smislu ovog izraza, ali nakon otvaranja bočice počinje njegov životni vek. Poput svih materijalnih stvari i parfemi sa godinama menjaju svojstva postepeno gubeći svoj originalni miris. Njegova postojanost u samoj bočici zavisiće u velikoj meri i od načina na koji se parfem čuva. Podrazumevajući da je skladišten na adekvatan način, smatra se da nakon otvaranja parfem ostaje manje-više nepromenjen tokom prve tri godine.

Sada kada znamo i ove činjenice i zanimljivosti o parfemima, izbor pravog mirisa ne bi trebalo da bude težak posao! A ako već imate svog favorita, posetite naš katalog ženskih, muških i unisex parfema na točenje i poručite omiljeni miris.

Zanimljivosti o parfemima
FOTO: Pixabay

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod:
Vaša kopra0
Nema parfema u tvojoj korpi
Kupi još parfema
0