Parfemi na tocenje

Blog

Nicole
Arapski parfemi

Arapski parfemi: zašto su toliko posebni i popularni?

Orijentalni ili arapski parfemi zauzimaju posebno mesto u svetu parfimerije. Većina najpopularnijih mirisa na svetu potiče upravo sa Bliskog istoka – prostora gde se proizvodnja parfema praktikuje vekovima. Štaviše, parfimerijska umetnost arapskog sveta iznedrila je i većinu vrhunskih mirisa današnjice. Zato bi se s pravom moglo reći da je, u kontekstu parfimerije, tamo sve počelo…

U ovom članku ćemo se osvrnuti na specifičnosti arapskih mirisa i razloge zbog kojih su i danas tako jedinstveni i popularni širom planete.

Tradicija Orijenta

Proizvodnja i upotreba parfema duboko je ukorenjena u arapskoj kulturi i tradiciji. Oduvek je predstavljala odraz luksuza, raskoši i sofisticiranosti, naročito u početku kada su je praktikovali samo članovi kraljevskih porodica, sveštenstvo i bogati pojedinci. Tek kao posledica kolonijalnih pretenzija evropskih naroda, parfimerijska umetnost arapskog sveta stigla je na tlo Evrope i utabala put razvoju evropskih brendova.

FOTO: Pexels

Glavni sastojci arapskih parfema

Postoji nekoliko ključnih faktora koji doprinose jedinstvenosti arapskih mirisa. Jedan od ključnih su njihovi prirodni sastojci, povezani sa lokalnim podnebljem. Specifična mešavina ovih sastojaka u arapskom svetu zove se mukhalat. Među njima prednjače izrazito specifični oud, amber (ćilibar) i mošus, zatim cvetovi jasmina i čuvene damaske ruže, šafran i drugi autentični začini.

Oud je vrsta smole koja se dobija iz jezgra retkog i dragocenog drveta agar, poreklom sa Bliskog istoka. Međutim, interesantno je da drvo zdravih stabala agara nema nikakav miris. Tek kada gljive zahvate starija stabla, počinje da se razvija tamna smola iz koje se destilacijom izvlači eterično ulje ouda. Ono ima jak i topao zemljani miris koji se često opisuje kao opojan i umirujući, a povezuje sa luksuzom i sofisticiranošću. Jedan je od najskupljih sastojaka koji se koristi u parfemima. Jedinstven miris arapskog ouda može se koristiti i kao parfem i kao aromatizer prostorije.

Mošus je neizostavni sastojak većine arapskih parfema. Ova aromatična supstanca dobija se iz izlučevina žlezda mošusnog jelena, poreklom iz Centralne Azije. Ima snažan životinjski miris koji parfemu daje privlačnost i notu misterioznosti. Takođe je izuzetno dragocen i skup sastojak.

Damaska ruža je poseban cvet koja orijentalnim mirisima daje očaravajuću aromu. Ova ruža vekovima omiljeni cvet Bliskog istoka. Cveta samo trideset dana u godini, a sa porastom temperature njena eterična ulja isparavaju u vazduhu i nestaju do narednog cvetanja. Stoga je veoma važno ubrati je u pravo vreme i iskoristiti njen mirisni potencijal. Za jedan litar eteričnog ulja Damaske ruže potrebno je, navodno, i do pet tona cvetova.

FOTO: Pexels

Visoka koncentracija eteričnih ulja

Osim sastojaka, na jedinstvenost orijentalnih parfema utiče i način njihovog mešanja. Naime, arapski parfemi se često prave sa visokim koncentracijama eteričnih ulja. Zbog toplote koja vlada u ovim krajevima, obično su izvorno intenzivniji, jači i dugotrajniji od većine drugih mirisa. Mogu trajati danima, kako na koži ili na garderobi, tako i u zatvorenom prostoru.

Posebna pažnja za izgled bočice

Parfem je sam po sebi luksuz, ali dizajn bočica i pakovanja arapskih parfema to višestruko naglašava. Naime, pored jedinstvenih sastojaka i načina mešanja mirisnih ulja, ovi parfemi se listom odlikuju spektakularnim dizajnerskim rešenjima za bočice. Od pravih metalnih čepova sa staklom, do urezanih gravura i metalnih pločica, arapski parfemi već na prvi pogled stvaraju utisak otmenosti, visoke estetike i luksuza. Ovo je naročito uočljivo kada ih uporedite sa minimalističkim bočicama brendova iz Evrope.

Skupocen miris za „malo“ para

Izuzimajući nekolicinu luksuznih linija kao što su Armaf, Amouage, Arabian Oud ili Lataffa, mnogi arapski parfemi su pristupačniji od većine evropskih brendova. Iako niža cena automatski rađa i sumnju u kvalitet, sve činjenice koje su ranije navedene ukazuju da se ovde nikako ne radi o jeftinim parfemima. Čak i kada se, usled masovne potražnje, u proizvodnji koriste sintetički ekvivalenti prirodnih sastojaka – mirisni trag i celokupni utisak o parfemu nije ništa slabiji.

Ljudi pre svega cene performanse svog parfema i žele da on traje što duže na njihovoj koži. Orijentalni parfemi to jednostavno garantuju. Ukoliko ste u potrazi za očaravajućim i dugotrajnim parfemom, pogledajte ponudu arapskih parfema u Nicole Shop-u.

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod:
Vaša kopra0
Nema parfema u tvojoj korpi
Kupi još parfema
0