Parfemi na tocenje

Blog

Nicole
Esencijalna-ulja-sastojci-poznatih-parfema

Sastojci poznatih parfema: otkrivanje mirisne enigme

Nepoznati sastojci poznatih parfema

Iskusni ljubitelji i poznavaoci mirisa mogu lako prepoznati različite note koji čine kompoziciju njihovih omiljenih parfema. Međutim, za one manje upućene, opis parfema ili njegovog sastava vrlo često zvuči nejasno, ostavljajući ih u nedoumici u vezi sa poreklom mirisa koji odabiru. U ovom članku otkrivamo koji su to nepoznati sastojci poznatih parfema i koje su njihove glavne odlike.

U formi svojevrsnog parfemskog rečnika, razotkrićemo značenje i karakteristike najpopularnijih mirisnih nota koje krase poznate parfeme. Time ćemo vam pružiti ključ za dublje razumevanje mirisne harmonije koja se krije u bočici vašeg omiljenog parfema. U nastavku teksta, otkrijte svet tih magičnih mirisnih sastojaka i saznajte šta vaš omiljeni parfem čini tako posebnim.

Aldehidi

Aldehidi su hemijska jedinjenja koja igraju značajnu ulogu u kreiranju različitih mirisnih efekata. Često se koriste kako bi parfemima dodali svežinu, blistavost i čistoću. Aldehidi su ključni sastojak u mnogim floralnim i luksuznim mirisnim kompozicijama. Aldehidi su čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnih koji ih sadrži je legendarni Chanel No 5.

Aldehidi - sastojci poznatih parfema
FOTO: Pexels

Amber

Kada su sastojci poznatih parfema u pitanju, amber je jedan od najzastupljenijih. Naime, amber doprinosi složenosti, dubini i toplini mirisa. Kada se govori o amberu u parfimeriji, obično se misli na prirodni sastojak ambergris (dobijen iz probavnog trakta kita koji na suncu ispušta slatkast drveni miris) ili sintetički sastojak ambroksan koji je stvoren kao alternativa prirodnom amberu. Bilo da je prirodan ili sintetički, amber se koristi u parfemima kao baza ili fiksator i njegova uloga je da pruži dubinu i dugotrajnost mirisu. Neki od popularnih parfema koji koriste amber u svojoj kompoziciji su Dior Sauvage, Baccarat Rouge 540 i drugi.

Amiris

Amiris je parfemski sastojak koji se ekstrahuje iz drveta poznatog i kao Amyris balsamifera, koje raste u Srednjoj i Južnoj Americi. Amiris doprinosi parfemima svojom složenom notom koja kombinuje drvene, slatke i citrusne elemente, stvarajući ugodan i privlačan miris. Često se koristi kao pristupačnija i jeftinija zamena za sandalovinu, pružajući sličan drveni, slatkasti i mirisni karakter. Njegova topla i blago slatka aroma čini ga popularnim sastojkom u orijentalnim i drvenim parfemima. Amiris je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih koji ga sadrži je Hermes Terre d’Hermes.

Benzoin

Benzoin je prirodni smolasti materijal koji se dobija iz drveta vrste Styrax tonkinensis. Ima slatkast, topli i vanilasti miris, koji ga čini popularnim sastojkom u parfemskoj industriji. U parfimeriji se benzoin često koristi kao fiksator ili srednja nota, doprinoseći toplini, slatkoći i dubini mirisa. Njegov bogat i opojan karakter često se kombinuje sa drugim sastojcima kako bi stvorio sofisticirane i privlačne mirisne kompozicije. Benzoin je ključni sastojak koji doprinosi kompleksnosti i dugotrajnosti mirisa i često se koristi u orijentalnim, drvenim i gurmanskim parfemima. Neki od popularnih parfema koji koriste benzoin u svojoj kompoziciji su Guerlain Shalimar, Christian Dior Hypnotic Poison i Tobacco Vanille by Tom Ford.

Benzoin - sastojci poznatih parfema
FOTO: Pixabay

Bergamot

Bergamot je citrusno voće koje potiče iz južne Italije, a ulje dobijeno iz njegove kore ima karakterističan miris koji se često koristi u parfemskoj industriji. Prepoznatljiv je po svom osvežavajućem i voćnom karakteru sa blagom gorčinom. U parfimeriji bergamot ima značajnu ulogu kao gornja nota, jer njegova svetla, citrusna aroma doprinosi osvežavajućem i energetskom početku mirisa. Bergamot pruža parfemima vitalnost, svetlinu i sofisticiranost, često se koristi u različitim mirisnim kategorijama kako bi doprineo raznolikosti i slojevitosti kompozicija. Neki od popularnih parfema koji ističu bergamot u svojoj kompoziciji je Dolce & Gabbana Light Blue.

Vanila

Vanila je prirodni aromatični sastojak koji se dobija iz mahuna orhideje vrste Vanilla planifolia. Ova orhideja potiče iz Meksika, ali se danas uzgaja u različitim delovima sveta. Vanila ima slatkastu, toplu i bogatu aromu koja je često opisivana kao slatki začin s notama karamela i tosta. U kontekstu parfema, vanila je vrlo cenjen sastojak jer dodaje slatku i senzualnu dimenziju mirisu. Njena toplina i slatkoća često se koriste da ublaže ili obogate druge mirisne note, pružajući parfemu dodir luksuza i topline. Često se koristi u gurmanskim, orijentalnim i slatkim mirisima i po pravilu stvara neodoljivu i prepoznatljivu notu. Neki od popularnih parfema koji ističu vanilu u svojoj kompoziciji su Thierry Mugler Angel, YSL Black Opium i drugi.

Vetiver

Vetiver je aromatična trava koja potiče iz južne Indije. U kreaciji parfema koristi se koren ove trave, a ekstrakt se dobija destilacijom. Vetiver ima specifičan miris koji se opisuje kao zemljan, drven i malo citrusan. Njegova kompleksnost ga čini veoma popularnim sastojkom u parfemskoj industriji. Vetiver obično igra značajnu ulogu kao srednja nota ili bazna nota, dodajući dubinu, toplinu i karakter mirisu. Njegova zemljana aroma često se koristi za pružanje mirisu ozbiljnosti, sofisticiranosti i muževnosti. Vetiver se često koristi kako bi se postigla ravnoteža između različitih mirisnih elemenata i pružila složenost mirisu. Vetiver je čest sastojak poznatih parfema, a neki od najpopularnijih su Tom Ford Grey Vetiver i Dior Fahrenheit.

Vetiver - sastojci poznatih parfema
FOTO: Pixabay

Galbanum

Galbanum je smola koja se dobija iz korena određenih vrsta Ferule, biljke koja raste u Iranu, Avganistanu i drugim delovima Centralne Azije. Ova smola ima jak, zelen i svež miris sa notama borovine i bilja. Galbanum je sastojak koji se često koristi u parfemskoj industriji, posebno u orijentalnim i zelenim mirisima. On ima značajnu ulogu kao srednja ili bazna nota, pružajući mirisu zelenu, pikantnu i osvežavajuću dimenziju. Njegova kompleksna aroma može doprineti složenosti i dubini mirisa, često se koristi kako bi pružio oštar i osvežavajući utisak. Neki od popularnih parfema koji ističu galbanum u svojoj kompoziciji je, na primer, Chloe Nomade.

Kašmeran

Kašmeran je sintetički sastojak u parfemima koji ima drvenu, mošusnu i ponekad blago začinjenu notu. Ovaj sastojak je stvoren u laboratoriji i često se koristi kao zamena za prirodne sastojke, poput sandalovine ili mošusa. Kašmeran ima sposobnost da pruži toplinu, mekoću i dugotrajan miris parfemu. Često se nalazi u osnovi parfema ili služi kao fiksator, doprinoseći postojanosti i dubini mirisu. Njegova svojstva omogućavaju da parfem ostane prisutan na koži tokom dužeg vremenskog perioda, čineći ga stabilnim i dugotrajnim. Takođe, kašmeran može dodati senzualnost i mekoću mirisu, dajući mu suptilnu dimenziju. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu značajnu ulogu igra kašmeran je, recimo, Armani Code for Her.

Ilang-ilang

Ilang-ilang je cvet poreklom sa Filipina i Indonezije. Ova tropska biljka proizvodi mirisne cvetove čiji se ekstrakt često koristi u parfemskoj industriji. Ime „ilang-ilang“ znači „cvetovi cvetova“ na filipinskom jeziku, što ukazuje na intenzivan i cvetni miris ovog egzotičnog cveta. Ilang-ilang igra značajnu ulogu kao središnja nota parfema, doprinoseći slatkim, cvetnim i egzotičnim tonovima. Njegov miris karakteriše kombinacija voćnih, jasminskih i zelenih akorda, stvarajući složen i privlačan profil. Ilang-ilang se često koristi u orijentalnim, cvetnim i egzotičnim mirisima, dodajući toplinu i senzualnost. Ilang-ilang je čest sastojak poznatih parfema, a neki od najpopularnijih su Tom Ford Black Orchid i Creed Aventus for Her.

Ilang-ilang - sastojci poznatih parfema
FOTO: Pixabay

Kedar

U svetu parfimerije kedar je prisutan kao esencijalno ulje koje se dobija iz drvene srži istoimenog četinara, najčešće crvenog ili belog kedra. Ovo esencijalno ulje ima specifičan drveni miris koji ima toplinu, dubinu i eleganciju. Njegova svojstva doprinose parfemima na nekoliko načina. Kedar pruža osnovnu drvenu notu koja može dodati toplinu i snagu mirisu. Često se koristi i kao fiksator, pomažući da miris ostane postojan na koži tokom dužeg vremena. Obično je deo mirisnih profila orijentalnih i drvenih parfema, doprinoseći kompleksnosti i dubini ovih kompozicija. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu značajnu ulogu igra kedar je Creed Aventus ili Chanel Bleu.

Kumarin

Kumarin je hemijsko jedinjenje koje se prirodno javlja u različitim biljkama, uključujući tonka pasulj. On ima slatkastu, toplu i blago vanilastu notu, koja mu daje aromu koja podseća na miris sveže pokošene trave, sena ili slatkog drveta. Kumarin se često koristi u parfemima kao sastojak koji doprinosi notama topline, slatkoće i suptilne začinjenosti. Često se koristi kao fiksator, pomažući u stabilizaciji i održavanju mirisa na koži tokom vremena. Kumarin često igra ključnu ulogu u drvenim i orijentalnim parfemima, doprinoseći raznovrsnosti i kompleksnosti mirisa. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu kumarin igra važnu ulogu je Joop! Homme.

Jasmin Sambak

Jasmin Sambac je vrsta jasmina koja potiče iz južne Azije, pre svega iz Indije i Pakistana. Ovo je prelep beli cvet čiji se ekstrakt često koristi u parfemskoj industriji. Jasmin Sambac ima intenzivan, cvetni i nežno sladak miris koji ga čini cenjenim sastojkom u kompozicijama parfema. Često igra ulogu kao središnja nota u mirisnim profilima. Njegov miris se opisuje kao senzualan, elegantan i cvetno sladak, što ga čini popularnim izborom za različite vrste parfema, uključujući orijentalne, cvetne, chypre i druge kompozicije. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu jasmin Sambac ima značajnu ulogu su, na primer, Armani Si, Dior J’adore i Guerlain Mon Guerlain.

Jasmin Sambac - sastojci poznatih parfema
FOTO: Pixabay

Labdanum

Labdanum je smola koja se dobija iz različitih vrsta biljaka, a najčešće iz vrste Cistus ladanifer. Ova smola se dobija rezanjem biljke, a zatim se ekstrahuje ili destiluje kako bi se dobio mirisni ekstrakt. Labdanum ima topao, slatkast, amberasti miris sa primesama balsamičnih i drvenih nota. Obično se koristi kao središnja nota ili fiksator u parfemima, što pomaže produžavanju trajanja mirisa na koži. Labdanum je čest sastojak u orijentalnim i drvenim parfemima, dodajući im dubinu i kompleksnost. Labdanum donosi svoj jedinstveni karakter mirisima, pružajući im toplinu i luksuz. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu labdanum ima značajnu ulogu je Chanel Coco Mademoiselle.

Mošus

Mošus je prirodni ili sintetički sastojak koji se često koristi u parfemima zbog svoje sposobnosti da pruži dubinu, mekoću i senzualnost mirisu. Ovaj sastojak može imati širok spektar aroma, uključujući note koje podsećaju na kožu, vunu, prašak, cvetove i druge. Mošus u parfemima može biti prirodan, dobijen od životinjskog izvora (kao što je mošus iz alde hidroksilata), ili sintetički, stvoren u laboratoriji. Mošus ima sposobnost da produži trajanje mirisa na koži i često se koristi u orijentalnim i drvenim parfemima kako bi im dao toplinu i mekoću. Miris mošusa često ima afrodizijački efekat, stvarajući osećaj bliskosti i privlačnosti. Mošus je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih je, na primer, Tiziana Terenzi Kirke.

Neroli

Neroli je esencijalno ulje koje se dobija destilacijom cvetova gorke narandže (Citrus aurantium). Ima slatkast, cvetni i svež miris, često označavan kao luksuzan i blago gorak. Neroli donosi svežinu i cvetnu notu parfemima i stoga je veoma popularan sastojak u svetu parfimerije. Njegov osvežavajući miris čini ga naročito zastupljenim u prolećnim i letnjim mirisima, a čest je sastojak i u visokokvalitetnim i luksuznim parfrmima. Neroliju se ponekad pripisuju afrodizijačka svojstva, jer stvara osećaj senzualnosti i privlačnosti. Može dodati harmoniju i balans u mirisne kompozicije, često se upotrebljava kao srednja ili bazna nota. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu neroli ima značajnu ulogu je Tom Ford Neroli Portofino.

Neroli - ulje gorke narandže
FOTO: Pixabay

Opoponaks

Opoponaks je smola koja se dobija iz drveta Commiphora wightii, poreklom iz Indije. Takođe se naziva i „indijski balzam“. Ova smola ima bogat, slatkast i začinjen miris, a koristi se u parfimeriji obično kao srednja ili bazna nota kako bi doprinela kompleksnosti mirisu. Njegova karakteristična aroma dodaje dubinu i senzualnost parfemima. Često se koristi u orijentalnim mirisima pružajući egzotičnu i misterioznu dimenziju. Takođe, opoponaks se često kombinuje sa cvetnim, drvenim ili začinskim notama kako bi se postigla kompleksna i dobro uravnotežena mirisna kompozicija. Opoponaks je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih koji ga sadrži je legendarni YSL Opium.

Oud

Oud, poznat i kao agarwood, je dragocen i aromatičan materijal koji se dobija iz drveta Agar (Aquilaria). Ovaj materijal je poznat po svojoj kompleksnoj i bogatoj aromi, a osnovna karakteristika mu je da stvara jedan od najskupljih i najcenjenijih sastojaka u parfimeriji. Oud donosi bogatstvo, dubinu i kompleksnost mirisu. Njegova aroma se kreće od zemljanih i drvenastih tonova do slatkastih i začinskih akcenata. Oud se često koristi u orijentalnim mirisima, stvarajući senzualne i misteriozne note. Parfemi koji sadrže oud često imaju dugotrajan efekat. Kombinuje se najbolje sa cvetnim, drvenim, začinskim i voćnim notama. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu značajnu ulogu igra oud je Tom Ford Oud Wood.

Osmantus

Osmantus je biljka poznata po svojim mirisnim cvetovima, čijom se destilacijom dobija esencijalno ulje populatno u svetu parfema. Biljka je poreklom iz Kine, ali se sada uzgaja i u drugim delovima sveta. Osmantus ima kompleksan miris sa cvetnim, voćnim i začinskim notama, što ga čini dragocenim sastojkom u parfimeriji. Osmantus ima voćne i slatke akcente, poput kajsije, breskve ili šljive, što ga čini odličnim za dodavanje slatkoće i suptilne voćnosti parfemima. Miris osmantusa ima i egzotičnu notu koja dodaje luksuznu osobinu parfemu. Ovo ga čini popularnim sastojkom u visokokvalitetnim i sofisticiranim mirisima. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu osmantus igra značajnu ulogu je Tom Ford Cherry Smoke.

Cvet osmantusa - čest sastojak parfema
FOTO: Pixabay

Pačuli

Kada su sastojci poznatih parfema u pitanju, pačuli je takođe jedan od najzastupljenijih. To je aromatična biljka poznata po svojim karakterističnim mirisnim listovima. Esencijalno ulje pačulija, koje se dobija destilacijom listova, ima dubok, zemljani i bogat miris koji se često koristi u parfimeriji. Njegov miris često opisuje kombinaciju zemlje, drveta i blage slatkoće. Pačuli je često ključni sastojak u parfemskim kompozicijama zbog svoje sposobnosti da balansira i harmonizuje druge note. Može se kombinovati sa različitim mirisnim notama, uključujući cvetne, drvene, začinske i citrusne. Pačuli dodaje svoj jedinstveni pečat parfemima, često pružajući dubinu, toplinu i senzualnost mirisnim kompozicijama. Pačuli je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih koji ga sadrži je Gentlemen Only by Givenchy.

Sandalovina

Sandalovina je vrsta drveta čije je esencijalno ulje poznato po bogatoj, toplini i mirnom mirisu koji se često koristi u parfimeriji. Sandalovo drvo unosi karakteristične drvenaste i kremaste tonove u miris. Njegov miris se opisuje kao blago slatkast i topao, često sa naglašenim drvenim karakterom. Često se koristi u orijentalnim, drvenim, ali i u cvetnim mirisima. Miris sandalovine pruža toplinu i senzualnost parfemima, čineći ih privlačnijim. Ona, takođe, često „povezuje“ različite sastojke u mirisu, stvarajući uravnotežen i zaokružen karakter. To je jedan od klasičnih i visoko cenjenih sastojaka u svetu parfimerije, donoseći eleganciju i dubinu parfemu. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu sandalovina igra značajnu ulogu je recimo Scandal Pour Homme.

Šafran

Šafran je začin koji se dobija iz cvetnih dlačica krokusa (Crocus sativus) i ima karakterističnu crvenkasto-narandžastu boju. To je jedan od najskupljih začina na svetu, što ga čini simbolom luksuza. Kada se koristi u parfemima, dodaje osećaj ekskluzivnosti i sofisticiranosti. Miris šafrana ima toplu, blago začinjenu i zemljanu karakteristiku koja pruža osećajnost parfemu. Često se koristi u orijentalnim mirisima zbog svoje bogate, tople i začinjene arome. Daje egzotičnu dimenziju parfemima. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu šafran igra značajnu ulogu je Ange Ou Demon by Givenchy.

Cvet krokusa iz kog se dobija šafran
FOTO: Pixabay

Tonka pasulj

Tonka pasulj je zapravo seme drveta Dipteryx odorata poreklom iz Južne Amerike, koje je poznato po svom slatkastom i toplom mirisu. On je ključni sastojak koji donosi slatku, toplu i senzualnu dimenziju parfemima, čineći ih privlačnima ljubiteljima gurmanskih, orijentalnih i toplih mirisa. Tonka pasulj ima sposobnost da fiksira miris na koži, pomažući u produženju trajanja parfema. Ovo ga čini važnim sastojkom u kompozicijama sa dugotrajnim efektima. Često je prisutan u mirisima sa gurmanskim karakterom, kao što su vanila, karamela ili čokolada. Tonka je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih koji ga sadrži je Bad Boy by Carolina Herrera.

Tuberoza

Tuberoza (Polianthes tuberosa) je egzotično cveće poznato po intenzivnom i opojnom mirisu. U kontekstu parfema, tuberoza ima značajan značaj zbog svoje karakteristične arome koja kombinuje cvetne, slatke i senzualne note. Tuberoza ima izrazito jak i opojan miris koji je često opisan kao cvetno-slatka aroma sa primesama egzotičnog i senzualnog. Miris tuberoze često se povezuje sa ženstvenošću. Često se koristi u orijentalnim i floralnim mirisima, a njena prisutnost može dodati egzotičnost orijentalnim notama ili doprineti cvetnoj raskoši floralnih kompozicija. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu tuberoza igra značajnu ulogu je Givenchy L‘Interdit.

Heliotrop

Heliotrop je biljka koja potiče iz Južne Amerike, a u svetu parfema koristi se zbog svoje karakteristične arome koja kombinuje cvetne, bademaste i vanilaste note. Naime, heliotrop ima izražen bademasti miris, koji dodaje toplinu i slatkoću mirisu. Ova karakteristika čini ga popularnim sastojkom u gurmanskim i slatko-orijentalnim parfemima. Često se kombinuje sa različitim mirisnim notama kako bi se postigla raznolikost mirisnih profila. Kombinacije sa lavandom, vanilom, citrusima ili drvenastim notama često proizvode izvanredne rezultate. Heliotrop je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih koji ga sadrži je Naomi Campbell.

Heliotrop cvet
FOTO: Pixabay

Hrastova mahovina

Hrastova mahovina je sastojak parfema koji se dobija iz lišaja hrasta, poznatog kao Evernia prunastri. Ima zemljani, mahovinasti i blago drveni miris. Miris hrastove mahovine često se opisuje kao prizemni, šumski i pomalo vlažan. Ove note često pružaju osećaj svežine i prirodnosti. Hrastova mahovina funkcioniše kao fiksativ u parfemima, produžavajući trajanje mirisa na koži. Ova karakteristika čini je ključnim sastojkom u mnogim parfemima. Mahovina hrasta se često koristi u orijentalnim i drvenim parfemima kako bi dodala dubinu i toplinu mirisu. Kombinuje se sa različitim notama poput citrusa, cvetnih nota, pa čak i začinskih akorda. Neki od popularnih parfema u čijem sastavu hrastova mahovina igra značajnu ulogu je Olympea Solar by Paco Rabanne.

Citron

Citron je citrusno voće slično limunu, ali sa debeljom korom i intenzivnijim mirisom. U kontekstu parfema, citron se često koristi zbog svoje osvežavajuće i svetle arome. On ima osvežavajuću i vitalizirajuću aromu koja pruža osećaj čistoće i energije, što ga čini popularnim sastojkom u letnjim i dnevnim mirisima. Citron često igra ulogu u gornjim notama parfema, što znači da odmah pri nanošenju dolazi do izražaja. Njegova svetla i citrusna priroda često privlači pažnju i stvara pozitivan prvi utisak. Često se kombinuje sa drugim citrusima poput limuna, bergamota ili grejpfruta kako bi se stvorila kompleksnija citrusna nota. Citron je čest sastojak poznatih parfema, a jedan od najpopularnijih koji ga sadrži je Acqua di Gioia by Giorgio Armani.

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod:
Vaša kopra0
Nema parfema u tvojoj korpi
Kupi još parfema
0